‘Σκέψεις, απόψεις και προβληματισμοί σε θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού’. Αφιερωματικός Τόμος στη Μνήμη του Σπύρου Κρίβα

Σκέψεις, απόψεις και προβληματισμοί σε θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Αφιερωματικός Τόμος στη Μνήμη του Σπύρου Κρίβα

Ο τόμος αυτός αποτελεί απόδοση οφειλόμενης τιμής και μνήμης στον καθηγητή Σπύρο Κρίβα, για τη συμβολή του στην επιστήμη και την ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Ο Σπύρος Κρίβας υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη χώρα, αντιπρόεδρος της ΕΛΕΣΥΠ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της επί σειρά ετών, και για το λόγο αυτό (…) η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού προέβη σε αυτή την τιμητική έκδοση.
Ο Σπύρος Κρίβας γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1949 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο Iohann Wolfgang Goethe της Φρανκφούρτης, από όπου έλαβε και το Διδακτορικό του Δίπλωμα. Αντικείμενα των σπουδών του, όπως τα περιγράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του ήταν: «Παιδαγωγική, Παιδαγωγική Ψυχολογία, Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Συμβουλευτική της Σταδιοδρομίας, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών». Από το 1989 μέχρι και λίγο πριν τον αδόκητο θάνατό του, το 2016, δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, προωθώντας τη διδασκαλία της συμβουλευτικής και πολλών άλλων κλάδων των επιστημών της αγωγής, όπως η πολυπολιτισμική συμβουλευτική, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση κτλ. Η επιστημονική του συμβολή εστιάζεται κυρίως στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας, τις συστημικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ιδιαίτερη ήταν επίσης η προσφορά του στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στην αφηγηματική συμβουλευτική.
 Από τον Πρόλογο του τόμου

‘Σκέψεις, απόψεις και προβληματισμοί σε θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού’. Αφιερωματικός Τόμος στη Μνήμη του Σπύρου Κρίβα