Η Δημιουργικότητα και η Δημιουργική Αφήγηση στην Εκπαίδευση: 9 Βήματα για Συνειδητοποίηση και Δράση

Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2023.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΝΙΚΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ  ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ.

Το βιβλίο αυτό των 300 σελίδων περιλαμβάνει τόσο τις θεωρίες και τα αποτελέσματα πολύχρονων ερευνών, όσο και τεχνικές και καλές πρακτικές για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της δημιουργικής αφήγησης στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία και στην καθημερινότητά μας. Τα 9 βήματα έχουν στόχο τη σταδιακή συνειδητοποίηση και δράση για ορατές και υποκείμενες αλλαγές ώστε να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας, το περιβάλλον μας και το κοινωνικό πλαίσιο όπου ζούμε.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος αναφέρεται στη δημιουργικότητα ως πολύπλευρη γνωστική και συμπεριφορική διαδικασία όπου επιτυγχάνεται τη δημιουργία νέων ιδεών ή λύσεων επαυξάνοντας τη δυναμική σύνθεση της γνώσης, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του ανθρώπου ως άτομο και ως μέλος ομάδων και του κοινωνικού συνόλου. Mια εκδήλωση δημιουργικότητας και μέσο έκφρασης είναι η αφήγηση.

Η δημιουργική αφήγηση είναι η τέχνη της επικοινωνίας ιδεών, πεποιθήσεων, συναισθημάτων και εμπειριών με συναρπαστικό και ελκυστικό τρόπο. Η ιστορία αποτελεί τη δραματοποιημένη αντίληψη ενός μαθήματος ζωής που παραμένει στην αιωνιότητα μέσω της αφήγησης του εξωτερικού και εσωτερικού ταξιδιού του ήρωα για την τελική του πορεία προς τη συμμετρία, την αφομοίωση του μαθήματος και την κάθαρση. Το Ταξίδι του Ήρωα περιγράφει το εξωτερικό ταξίδι και τη δέσμευσή του να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Το Συναισθηματικό Ταξίδι του Ήρωα λειτουργεί ως μη επεμβατική μέθοδος για την ψυχική του υγεία και υποστηρίζει την αναθεώρηση δυσλειτουργικών απόψεων και συμπεριφορών που προβάλλονται στους χαρακτήρες. Ο ήρωας ξεκινά το ταξίδι του αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που αποκαλύπτουν τη σκιά του και την αλήθεια για τον εαυτό του και τον κόσμο. Με τις δυσκολίες και τις προκλήσεις αναγνωρίζει τις αδυναμίες, τα πλεονεκτήματα και τους στόχους του, αυτορυθμίζεται, αυτονομείται και αναπτύσσει ανθεκτικότητα ώστε να συνεχίζει το ταξίδι του.

Η αποστολή της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο να παρέχει στους μαθητές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες αλλά και να αναπτύσσει αυτόνομους πολίτες που εκφράζονται, είναι δημιουργικοί, συνεργάζονται σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, εξελίσσονται και μετασχηματίζουν την ταυτότητά τους προσαρμόζοντας τη μάθησή τους ανάλογα με τις περιστάσεις. Έτσι, το τρίτο μέρος συνθέτει τη δημιουργικότητα και τη δημιουργική αφήγηση με την κοινωνικοπολιτισμική μάθηση και την εκπαίδευση. Παρουσιάζεται το νέο διδακτικό μοντέλο της ζώνης της επικείμενης ροής με τις αντίστοιχες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και την ένταξη των νέων τεχνολογιών για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υποστήριξη δημιουργικών κοινωνικοπολιτισμικών περιβαλλόντων μάθησης. Στη σχολική αίθουσα η δημιουργική αφήγηση μπορεί να υποστηρίζει τις ήπιες δεξιότητες για όλους τους μαθητές ώστε να γίνονται ορατοί και να ακούγεται η φωνή τους με τη συμπερίληψή τους στη δημιουργική διαδικασία δημιουργώντας συλλογικές, πολυδιάστατες ιστορίες. Τέλος, προτείνεται η δημιουργία ενός νέου διαθεματικού ενιαίου πλαισίου προγράμματος σπουδών και αναλυτικού προγράμματος αφήγησης για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Αυτές οι στιγμές συνειδητοποίησης και δράσης δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο κάποιων. Όλοι μας μπορούμε να βιώσουμε τέτοιες στιγμές είτε μέσω των προσωπικών μας ιστοριών είτε, μέσω της ενσυναίσθησης, ιστοριών άλλων. Έτσι, σε αυτό το βιβλίο, η Νίκη Λαμπροπούλου αναλύει με 9 βήματα τους τρόπους που μπορούν να αναπτυχθούν μεταμορφώνοντας τις ατομικές ανθρώπινες εμπειρίες μας σε δραματοποιημένη πράξη αντίληψης ως ιστορίες με προσωπικό, αλλά και τοπικό και διεθνές αντίκτυπο.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με οικείο, προτρεπτικό ύφος και παραστατικότητα, και δεν περιορίζεται στην παρουσίαση ευρημάτων επιστημονικών ερευνών, αλλά μας προσφέρει αναλύσεις και τεχνικές, παραδείγματα και πρακτικές ασκήσεις για δημιουργική εξάσκηση ώστε ο καθένας μας, ανεξάρτητα από την ηλικία, να ανακαλύψει τον δημιουργικό εαυτό του και να αφηγηθεί τη δική του ιστορία.

Αυτό το ιδιαίτερα προσιτό βιβλίο προσφέρει μια συναρπαστική εισαγωγή και εμβάθυνση στη δημιουργικότητα και τη δημιουργική αφήγηση στην εκπαίδευση καθώς η σύνθεσή τους μας εκπλήσσει συνεχώς έχοντας πρακτικά οφέλη για όλους.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τον Δεκέμβριο του 2023.