Βιογραφικό

Πληροφορίες

Όνομα: Μαρία (Μάρω) Βαθμίδα: ΕΕΠ
Επώνυμο: Γαλάνη Γνωστικό Αντικείμενο: Διδακτική χορού ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού
Email: galani@upatras.gr Ώρες Συνεργασίας: Δευτέρα 12.00 - 14.00 Τετάρτη 12.00 - 14.00
Τηλέφωνο: 2610 969750 Google Scholar:
Η Μαρία – Μάρω Γαλάνη είναι Χορογράφος, Ερευνήτρια της Performance, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό με γνωστικό αντικείμενο: «Διδακτική του χορού, ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού» από το 1992 στο ΤΕπΕΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2003 ανακηρύχθηκε διδάκτορας από National Academy of Sports (NSA) and National Academy for Theatre & Film Arts (NATFIZ) Sofia, Bulgaria. Κατέχει Master στη Δημιουργική Γραφή, κατεύθυνση Συγγραφή στο «Performance writing» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει διδάξει στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Visiting Professor στο Academy for TV, Cinema and Internet Communications, Sofia, Bulgaria και στο New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia, Bulgaria, στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών , στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Διδασκαλείο της Μετεκπαίδευσης των Δασκάλων του Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστημίου Πατρών, και στην Ανώτατη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ως εμπειρογνώμων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης έχει εργασθεί για την κατάρτιση, σύνταξη, συγγραφή και επιμέλεια του «Προγράμματος σπουδών για την εκπαίδευση – Πολιτισμός / χορός – κίνηση» και του «Οδηγού για τον δάσκαλο των προγραμμάτων σπουδών / χορός – κίνηση για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Τα επιστημονικά – ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζουν στα θέματα: «Παραστατικές Τέχνες και εκπαίδευση/ Χοροθέατρο» και «Performance/ Performance Writing». Έχει συγγράψει δυο βιβλία για το Χορό στην Εκπαίδευση και τη Δημιουργική Μέθοδος Θεατρικού Παιχνιδιού. Έχει επιμεληθεί δύο συλλογικούς τόμους κι έχει κάνει συν-επιμέλεια στο «Theatre: Choice in Action» της Arden Fingerhut. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος και διατέλεσε Αξιολογητής του Επιστημονικού – Εκπαιδευτικού Προγράμματός της. Έχει εκδώσει λογοτεχνία και θέατρο κι έχει βραβευτεί για το διήγημα «Φιλί να φυλάγεσαι». Έχει εργασθεί σε περισσότερες από 30 παραστάσεις ως χορεύτρια, χορογράφος και σκηνοθέτης στην Ελλάδα, Belgium, Bulgaria, Great Britain. Έχει συνεργαστεί στο Ελληνικό θέατρο με: Γιάννη Βόγλη, Κώστα Καζάκο, Πάνο Παπαϊωάννου, Θοδωρή Αμπαζή κ.α.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Μαρία – Μάρω Γαλάνη είναι Χορογράφος και Ερευνήτρια της Performance, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο ΤΕπΕΚΕ Πανεπιστημίου Πατρών, με γνωστικό αντικείμενο Διδακτική χορού ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού.
Το διδακτορικό της είναι στο θέμα: RHYTHMIC AND THEATRICAL GAME: Applying research in therapeutic and educational work for children with special needs – mild mental retardation συνεργασία National Academy for Theatre & Film Arts (NATFIZ) και National Academy of Sports (NSA) Sofia, Bulgaria.
Κατέχει Master στη «Δημιουργική Γραφή» κατεύθυνση Συγγραφή στο θέμα: «PERFORMANCE WRITING, IMAGE BODY and WORD: από την παρωθητική αφόρμηση της φωτογραφίας στην περιπλάνηση της επιτέλεσης που εγγράφεται, και στο κείμενο που δρα» Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η Μεταπτυχιακή ειδίκευση στο πλαίσιο των σπουδών της διδακτορικής της διατριβής, στα αντικείμενα της ειδικότητάς της είναι: Θεατρική Τέχνη και Παντομίμα National Academy for Theatre & Film Arts (NATFIZ) Sofia, Bulgaria και Χορογραφία και Ρυθμικός σχεδιασμός στον χορό National Academy of Sports (NSA) Sofia, Bulgaria Prof B. Grigorov (2000). H μεταπτυχιακή της ειδίκευση στο Dancetherapy – Expression Primitive έχει θέμα «Carnival of Patras: Dionysus and Expression Primitive» Prof France Schott Billmann.
Σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διδάσκει στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Έχει διδάξει: στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (2013 – 2016), στο Διδασκαλείο της Μετεκπαίδευσης των Δασκάλων του Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστημίου Πατρών (1998 – 2012), στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών (2003 – 2008), ως Ειδικός Επιστήμονας (Ν. 407/80) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών (1985 – 1987). Δίδαξε ως Visiting Professor στο Academy for TV, Cinema and Internet Communications, Sofia, Bulgaria (2005) και στο New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia, Bulgaria (2003).
Τα επιστημονικά – ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζουν στα θέματα: «Παραστατικές Τέχνες και εκπαίδευση/ Χοροθέατρο» και «Το Σώμα στην Performance: Παρουσία & Απουσία/ Performance Writing».
Ως εμπειρογνώμων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης έχει εργασθεί για την κατάρτιση, σύνταξη, συγγραφή και επιμέλεια του «Προγράμματος σπουδών για την εκπαίδευση – Πολιτισμός / χορός – κίνηση για το δημοτικό σχολείο» και του «Οδηγού για τον δάσκαλο: Εργαλεία για τη διδασκαλία προσέγγιση των προγραμμάτων σπουδών / χορός – κίνηση για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση»
Είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη του performance UoP _ scoping meeting performance

και Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος PERFΟRMANCE: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΠΠ).

Σπουδές:

Διδακτορικό με θέμα “RHYTHMIC AND THEATRICAL GAME: Applying research in therapeutic and educational work for children with special needs – mild mental retardation”. National Academy for Theatre & Film Arts (NATFIZ) και National Academy of Sports (NSA) Sofia, Bulgaria με βαθμό Άριστα (2003)
(Αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, Αρ. Πράξης: 32-1010/ 2006
Master Δημιουργική Γραφή, κατεύθυνση Συγγραφή στο θέμα: “PERFORMANCE WRITING, IMAGE BODY and WORD: από την παρωθητική αφόρμηση της φωτογραφίας στην περιπλάνηση της επιτέλεσης που εγγράφεται, και στο κείμενο που δρα” Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,με βαθμό Άριστα (2019)
Μεταπτυχιακή ειδίκευση στο πλαίσιο των σπουδών της διδακτορικής της διατριβής, στα αντικείμενα της ειδικότητάς: “Θεατρική Τέχνη και Παντομίμα” National Academy for Theatre & Film Arts (NATFIZ) Sofia, Bulgaria και “Χορογραφία και Ρυθμικός σχεδιασμός στον χορό” National Academy of Sports (NSA) Sofia, Bulgaria Prof B. Grigorov (2000)
Μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Πρωτόγονη Έκφραση – Χοροθεραπεία Association pour le Developpemen de l’ Expression Primitive Paris & του Αtelier Μouvement, Danse, Expression, Athens, Greece, με διπλωματική εργασία στο θέμα: “Καρναβάλι της Πάτρας: Διονυσιακά στοιχεία και η σχέση του με την Πρωτόγονη Έκφραση” Prof. France Schott-Billman (1993)
Πτυχίο ΤΕΦΑΑ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό Λίαν καλώς (1985)

Βαθμίδα – Γνωστικό Αντικείμενο:

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στη βαθμίδα Α’.
Γνωστικό αντικείμενο: “Διδακτική του χορού, ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού” στο Τμήμα Επιστήμης της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (81991/2-12-91 Πρυτανική Πράξη διορισμού και Φ.Ε.Κ. διορισμού 88/11-6-1992 τ. Ν.Π.Δ.Δ & Φ.Ε.Κ. 2813/18.7.2018 Τ. Β’ υπ. αριθμ. 2223/19721/20/6/2018 Πρυτανική Πράξη τροποποίησης γνωστικού αντικειμένου.

Επιστημονικά – Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:

Βασικά ερευνητικά ενδιαφέροντα
ΤΟ ΣΏΜΑ ΣΤΗΝ PERFORMANCE: ΠΑΡΟΥΣΊΑ & ΑΠΟΥΣΊΑ/ PERFORMANCE WRITING IMAGE BODY & WORD: Η αφηγηματική, ποιητική δύναμη του σώματος στη φωτογραφία, τη γραφή και την επιτέλεση
• Η διερεύνηση της Αφήγησης στη Χοροθεατρική Performance
• Πρακτική της Ελευθερίας & η Σημασία της Αλληλεπίδρασης στην Performance
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
• Η Αισθητική του Πριμιτιβισμού στην Κινητική Εκπαίδευση Παιδιών & Ηθοποιών: η Αναζήτηση της Δυναμικής, των Καθαρών Γραμμών, της Συμμετρίας και των Αντιθέσεων της Κίνησης μέσω της Τεχνικής της Πρωτόγονης Έκφρασης.
• H λειτουργία του χοροθεάτρου στην εκπαίδευση
• Προσέγγιση και υποστήριξη της παιδευτικής λειτουργίας του θεάτρου στην εκπαίδευση με άξονα το αρχαίο ελληνικό δράμα με έμφαση στο χορό. Αντιγόνη του Σοφοκλή
Ειδικό Επιστημονικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον
• ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Τελετές Αναστεναρίων Ελλάδας & Nestinarstvo Βουλγαρίας.

Διδακτική Εμπειρία:

1992 μέχρι σήμερα, ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό / βαθμίδα Α’ στο ΤΕπΕΚΕ (πρώην Π.Τ.Δ.Ε.) με γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική του χορού, ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού».
Προπτυχιακό
Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών: έξι συνολικά σε κάθε έτος μαθήματα:
1. Δημιουργική μέθοδος ρυθμικού & θεατρικού παιχνιδιού.
2. Ρυθμός και χορός στην εκπαίδευση.
3. Σύγχρονος –χορογραφία και πρωτόγονη έκφραση – χοροθεραπεία.
4. Διδακτική εκπαιδευτικού δράματος – τεχνικές θεάτρου στην εκπαίδευση.
5. Το σώμα στην Τέχνη. Performance writing: body/word.
6. Οι Παραστατικές Τέχνες ως μέσο Αγωγής και Κοινωνικο-πολιτισμικής Εμψύχωσης.

Μεταπτυχιακό
2016 -2020 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας (πρώην Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας) Πανεπιστημίου Πατρών.
Ενότητες/σεμινάρια στο πλαίσιο των μαθημάτων Πολιτισμικές βάσεις της εκπαίδευσης, Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Διαπολιτισμική Πρακτική, Θεωρίες Εκπαίδευσης, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Ανθρώπινα δικαιώματα

2020 μέχρι σήμερα Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Προηγούμενη Ακαδημαϊκή Διδακτική Εμπειρία
Προπτυχικό
2013 – 2016 Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τη διδασκαλία Κίνησης και Χορού.
1998 – 2012 για τη διδασκαλία: Θέατρο και γλωσσική ανάπτυξη στο Διδασκαλείο της Μετεκπαίδευσης των Δασκάλων του Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστημίου Πατρών
2003 – 2008 για τη διδασκαλία: Διδακτική θεατρικών τεχνικών Ι (εαρινό εξάμηνο 2003 – 2008) Διδακτική θεατρικών τεχνικών ΙΙ (2006 – 2008) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών
1985 – 1987 Ειδικός Επιστήμονας (Ν. 407/80) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διδασκαλία του μαθήματος Φυσική και Ρυθμική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, 1985-86 και το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, 1986-87.

Visiting Profesor
2005 Διδασκαλία στο Academy for TV, Cinema and Internet Communications, Sofia, Bulgaria «Rhythmic and eurhythmic – theory and Practice» και «Contemporary dance: Theory, strategies and practice». (10/2/2005- 20/7/2005)
2003 Διδασκαλία στο New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia, Bulgaria “Expressive dance and rhythm in theatrical action” (ακαδημαϊκό έτος 2002-2003, 2o εξάμηνο)

ERASMUS – SOCRATES Ακαδημαϊκή Εκπαιδευτική Εμπειρία
2020 New Bulgarian University, Music Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Performance Writing: Image Body, Word 02/03/ έως 06/03/2020
2013 New Bulgarian University, Music Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Rhythm and Expression Primitive as a mean of developing relationship and communication in a youthful musical ensemble (24/2 -2/3/2013)
2008 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Butoh dance aw mean for physical and expressional training of the actors (21/1 – 25/1/2008)
2006 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: MEDEA: somatic approach to female myth passion. (10/4-14/4/2006)
1998 Padagogische Akademie des Bundes in Wien classes on Τheatrical games as an educational means (6 – 13/5/1998)

Κύριο Ερευνητικό Έργο:

2018 ως σήμερα «PERFORMANCE – PERFORMANCE WRITING»
Επιστημονικά υπεύθυνη και διδάσκουσα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών «Performance: Θεωρία και Πρακτική Εφαρμογή» (2020)

2015 – 2018 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας – Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» Αντιγόνη: ώθηση για διαδράσεις δημόσιου χαρακτήρα – performances σε τόπους κοινωνικής, πολιτικής, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής σημασίας , με στόχο ο αναπαριστώμενος μύθος, της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας «Αντιγόνη», ο εξηγητής των υψηλών ανθρωπίνων στιγμών και του ιερού καθήκοντος αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού θεατρικής αγωγής στο σχολείο.

2013 – 2018 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DAS /ΧΟΡΟΥ – ΚΙΝΗΣΗΣ – ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ “ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί” (DAS Dancetheatre Art in School) το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών & της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Το πρόγραμμα κινείται σε τρεις άξονες
Άξονας Α’ εκπαίδευση εκπαιδευτικών στο χορό – κίνηση – χοροθέατρο.
Άξονας Β διάχυση των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος στα σχολεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
Άξονας Γ’ διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στην πόλη.
Από το ερευνητικό μέρος του προγράμματος κατασκευάσθηκε καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό υλικό για το χοροθέατρο στην εκπαίδευση.

2010 – 2013 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστημονικά Υπεύθυνη στο πρόγραμμα «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», εγκεκριμένο από το Πανεπιστήμιο Πατρών ΠΤΔΕ, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας
Από το ερευνητικό μέρος του προγράμματος, που αφορά στη Διερεύνηση των θεατροπαιδαγωγικών τάσεων και στάσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας, την εμψυχωτική διάσταση της επιμόρφωσης και τη συμβολή της στην ευδοκίμηση θετικής στάσης απέναντι στην τέχνη στο σχολείο δημιουργήθηκε τράπεζα υλικού για την διευκόλυνση παραγωγής καλλιτεχνικού προϊόντος στο σχολείο.

2010 -2011 Συμμετοχή, ως εμπειρογνώμων, στην ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στο πεδίο: Πολιτισμός. Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για, την κατάρτιση, σύνταξη, συγγραφή και επιμέλεια «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΧΟΡΟΣ – ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»

2010 -2011 Συμμετοχή, ως εμπειρογνώμων, στην ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στο πεδίο: Πολιτισμός. Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για, την κατάρτιση, σύνταξη, συγγραφή και επιμέλεια του «ΟΔΗΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ: ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΧΟΡΟΣ – ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Μεταπτυχιακό:


Α. Μεταπτυχιακό

Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

2019 -2020
Την ενότητα «Performance writing: Image – body – word» στο πλαίσιο του 1ου Θερινού σχολείου δημιουργικής γραφής Ιούλιος 2020
2020 -2021
Την ενότητα «Performance writing: body & word» στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Ποιητικού Λόγου>


Β. Μεταπτυχιακό

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών

2016 – 2017
Σεμιναριακό μάθημα «Πολιτισμική επιτέλεση: χοροθεατρική performance και δημιουργική γραφή» στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτισμικές βάσεις της εκπαίδευσης
2017 – 2018
Σεμιναριακό μάθημα «Η Τέχνη μια παράμετρος του πολιτισμού στην εκπαίδευση |conditio sine qua non» στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτισμικές βάσεις της εκπαίδευσης

Σεμιναριακό μάθημα «Εναλλακτικοί τρόποι διαπολιτισμικής επικοινωνίας: Τέχνη» στο πλαίσιο του μαθήματος: Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Διαπολιτισμική Πρακτική

Σεμιναριακό μάθημα «Τέχνη και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις: το μεταμοντέρνο στο χορό και το θέατρο» στο πλαίσιο του μαθήματος Θεωρίες Εκπαίδευσης

Σεμιναριακό μάθημα «Διαπολιτισμική πρακτική: δημιουργικός χορός, ρυθμικό και θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική γραφή» στο πλαίσιο του μαθήματος: Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Διαπολιτισμική Πρακτική
2018 – 2019
Σεμιναριακό μάθημα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από το δημιουργικό χορό και το performance writing» στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Διαπολιτισμική Πρακτική»
2019 – 2020
Σεμιναριακό μάθημα «Εναλλακτικοί τρόποι διαπολιτισμικής επικοινωνίας: Τέχνη» στο πλαίσιο του μαθήματος: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Ανθρώπινα δικαιώματα.


Γ. Διδασκαλείο της Μετεκπαίδευσης των Δασκάλων
του Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστημίου Πατρών
1998 – 2012 Θέατρο και γλωσσική ανάπτυξη.

Προπτυχιακό

Προπτυχιακό
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών
1992 μέχρι σήμερα, ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό / βαθμίδα Α’
Έξι συνολικά σε κάθε έτος μαθήματα:
1. Δημιουργική μέθοδος ρυθμικού & θεατρικού παιχνιδιού
2. Ρυθμός και χορός στην εκπαίδευση
3. Σύγχρονος –χορογραφία και πρωτόγονη έκφραση – χοροθεραπεία
4. Διδακτική εκπαιδευτικού δράματος – τεχνικές θεάτρου στην εκπαίδευση
5. Το σώμα στην Τέχνη. Performance writing: body/word
6. Οι Παραστατικές Τέχνες ως μέσο Αγωγής και Κοινωνικο-πολιτισμικής Εμψύχωσης.

ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών
2003 – 2008 Μάθημα: Διδακτική θεατρικών τεχνικών Ι (εαρινό εξάμηνο 2003 – 2008) Διδακτική θεατρικών τεχνικών ΙΙ (2006 – 2008).

Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών
1985 – 1987 Ειδικός Επιστήμονας (Ν. 407/80) Μάθημα: Φυσική και Ρυθμική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, 1985-86 και το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, 1986-87.

Academy for TV, Cinema and Internet Communications, Sofia, Bulgaria
2005 Μάθημα «Rhythmic and eurhythmic – theory and Practice» και «Contemporary dance: Theory, strategies and practice». (10/2/2005- 20/7/2005)

New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia, Bulgaria
2002- 2003 Μάθημα Expressive dance and rhythm in theatrical action” (ακαδημαϊκό έτος 2002-2003)

Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
2013 – 2016 Μάθημα: Κίνηση και Χορός.

ERASMUS – SOCRATES ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
2020 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Performance writing: body & word (2/3-7/3 2020)
2013 New Bulgarian University, Music Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Rhythm and Expression Primitive as a mean of developing relationship and communication in a youthful musical ensemble (24/2 -2/3/2013)
2008 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Butoh dance aw mean for physical and expressional training of the actors (21/1 – 25/1/2008)
2006 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: MEDEA: somatic approach to female myth passion. (10/4-14/4/2006)
1998 Padagogische Akademie des Bundes in Wien classes on: Theatrical games as an educational means (6 – 13/5/1998)

Διδασκαλία – Μαθήματα:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ
1. Δημιουργική μέθοδος ρυθμικού & θεατρικού παιχνιδιού
2. Ρυθμός και χορός στην εκπαίδευση
3. Σύγχρονος –χορογραφία και πρωτόγονη έκφραση – χοροθεραπεία
4. Διδακτική εκπαιδευτικού δράματος – τεχνικές θεάτρου στην εκπαίδευση
5. Το σώμα στην Τέχνη. Performance writing: body/word
6. Οι Παραστατικές Τέχνες ως μέσο Αγωγής και Κοινωνικο-πολιτισμικής Εμψύχωσης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΥΘΜΙΚΟΥ & ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση.
Στόχοι του μαθήματος
1. Κατανόηση της χρησιμότητας και της καταλληλότητας της δημιουργικής μεθόδου του ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ως εκπαιδευτικού εργαλείου στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Κατανόηση των καθηκόντων, του εκπαιδευτικού για την τέχνη στο σχολείο, να δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στην καλλιτεχνική πράξη να υπάρξει, σε παιδαγωγικό κλίμα, να διευκολύνει τους μαθητές να εξωτερικεύουν απορίες, να ξεπερνούν αμηχανίες, να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους και τη φαντασία τους μέσα από μια διαδικασία που σε κάθε περίπτωση είναι ουσιαστικά απολαυστική.
3. Θεμελίωση της ικανότητας συλλογής, οργάνωσης, ανάλυσης και σύνθεσης ιδεών για τη δημιουργία καλλιτεχνικού προϊόντος.
4. Σε πρακτικό επίπεδο άσκηση και προαγωγή των ικανοτήτων των εκφραστικών μέσων (σώμα – λόγος)
Περιεχόμενο του μαθήματος
1η Ενότητα: Τέχνη – Ορισμοί. Γνωριμία των φοιτητών/ τριών με τους βασικούς ορισμούς που αφορούν στην Τέχνη από την ελληνική αρχαιότητα ως σήμερα, με σκοπό την κατανόηση της ουσίας της Τέχνης.
2η Ενότητα: Αισθητική παιδεία. Περί Ρυθμού και Θεάτρου.
3η Ενότητα: Ρυθμικό παιχνίδι – Σύστημα Ρυθμικής Emil Jaques Dalcroze και σύστημα μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff.
4η . Ενότητα: Τάσεις και ρεύματα της θεατρικής αγωγής. Το ρυθμικό και θεατρικό παιχνίδι ως μέθοδος που διαπαιδαγωγεί και στηρίζει έναν διαλεκτικό τρόπο διδασκαλίας
5η Ενότητα: Ομάδα, σχέσεις και επικοινωνία στο θεατρικό παιχνίδι.
6η Ενότητα: Δομική συγκρότηση θεατρικού παιχνιδιού – Δημιουργικό συμβάν. Παιδευτική αξία θεατρικού παιχνιδιού. Επίπεδα στα οποία επιδρά το θεατρικό παιχνίδι. Μέσα έκφρασης θεατρικού παιχνιδιού.
7η Ενότητα: Τεχνική ανάπτυξης θεατρικού παιχνιδιού .
8η Ενότητα: Θεατρικές τεχνικές που έχει υιοθετήσει το θεατρικό παιχνίδι.
9η Ενότητα: Κίνηση – έκφραση. Μιμική και παντομίμα. Κινητικός αυτοσχεδιασμός και μέθοδος κινητικής αναπαράστασης ιστορίας ή θέματος του J.G. Thulin.
10η Ενότητα: Θεατρικό κείμενο – Δομικά στοιχειά δραματικού κειμένου. Από το χαρτί στη σκηνή- Η θεατρική παράσταση στο σχολείο
11η Ενότητα: Δημιουργική γραφή. Μεταγραφή λογοτεχνικού κειμένου σε δραματικό
12η Ενότητα: Το θεατρικό παιχνίδι ως μοντέλο διδασκαλίας μαθημάτων ή μέρους της ύλης του ετήσιου σχολικού προγράμματος των αφηγηματικών και θετικών μαθημάτων: και ως μέθοδος για την υλοποίηση και ανάπτυξης προγράμματος με διαθεματική αντίληψη.
13η Ενότητα [Βιωματικές συναντήσεις]: Φωνή – Ορθοφωνία. Κούκλα και κουκλοθέατρο. Μάσκα. Παραμύθι αφήγηση.
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ. (2010), Δημιουργική μέθοδος θεατρικού παιχνιδιού, Ίων εκδ. Έλλην: Αθήνα.
Αρζιμάνογλου- Μαντζαρλή Λ., Η ρυθμική Dalcroze μέσα από τα μάτια της Λιλης, fagottobooks.
Π. Ματέυ: (1986) Ρυθμική, εκδ. Γ. Νάκας, Αθήνα.
Ιωάννου Γ. (επιμ.) Παραμύθια του λαού μας, Ερμής, Αθήνα.
Καραμήτρου Κ. Θέατρο θεωρία και πράξη – θεατρικό παιχνίδι, Παπαζήσης, Αθήνα.
Mueller W. Παντομίμα, Κάλβος, Αθήνα.
Mueller W., Θέατροτουσώματος & commentia dell’arte, University studio press
Levi – Strauss C., Ο δρόμος της μάσκας, μτφρ Λεκανίδου – Βαδαλούκα Ρ., εκδ.
Πελασγός Σ., (2008) Τα μυστικά του παραμυθά. Μαθητεία στην τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, εκδ Μεταίχμιο Αθήνα.
Ζενέ Ζ., (2006) ο Σχοινοβάτης μτφ Λιοντάκης Χ., εκδ Καστανιώτης, Αθήνα.
Pavis P., Λεξικό του θεάτρου, Gutenberg, Αθήνα.
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι
1. Θεωρητική προσέγγιση για τη λειτουργία του θεατρικού παιχνιδιού ως μορφή τέχνης και ως εκπαιδευτικό μέσο και διδακτικό εργαλείο, μέσω εισηγήσεων με χρήση διαφανειών powerpoint, videoκαι διαλόγου για την ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας με την ευρύτερη κοινωνική της έννοιας «αγωγή πολιτισμού» μέσα στο σχολείο.
2. Πρακτικό εργαστήριο όπου γίνεται δημιουργική μελέτη των εκφραστικών μέσων των φοιτητών /τριών (κίνησης και λόγου)
Μέθοδοι αξιολόγησης
Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
1. Να έχουν ενεργητική συμμέτοχη στο μάθημα. Να είναι συνεπείς στις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις τους τήρηση φακέλου εργασιών και ημερολόγιο μαθήματος. Να συμμετέχουν δημιουργικά στην προετοιμασία και παρουσίαση της άσκησης πεδίου: παρέμβαση στην κοινότητα με δράση σε ανοιχτό χώρο.
2. Να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με προφορική ή γραπτή εξέταση.

2. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση.
Στόχοι του μαθήματος
1 . Κατανόηση των τεχνικών του θεάτρου στην εκπαίδευση. Συστηματική μελέτη του Θεάτρου/Δράματος και της διδασκαλίας του στο σχολείο.
α. ως μορφής τέχνης
β. ως εκπαιδευτικού μέσου και διδακτικό εργαλείο
γ. ως μέσου κοινωνικής παρέμβασης
2. Τεκμηρίωση και κατανόηση της κυρίαρχης σημασίας του θεάτρου στην εκπαίδευση με άξονα τους μύθους και το αρχαίο ελληνικό δράμα, για τη διάπλαση αληθινών χαρακτήρων και για τη διαλεκτική προσέγγιση των πραγμάτων.
3. Άσκηση και βελτίωση των εκφραστικών μέσων: σώματος, φωνής μέσω ασκήσεων αναπνοής, ορθοφωνίας, ρυθμού και κίνηση
4. Θεμελίωση της ικανότητας υλοποίησης Θεατροπαιδαγωγικών Προγραμμάτων.
Περιεχόμενο του μαθήματος
1η Ενότητα: Λειτουργία ομάδας Εκπαιδευτικού Δράματος
2η Ενότητα: Σύντομη ιστορική αναδρομή του θεάτρου, όπως αυτό διαμόρφωσε τα είδη του στις διάφορες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
Λειτουργία και καταγωγή: Διθύραμβος. Αρίων. Θέσπις Το Αρχαίο ελληνικό δράμα.
1. Τραγωδία: Λυρικό και επικό στοιχείο. Δομή της Τραγωδίας. Στοιχεία του μύθου που προσδίδουν δραματικότητα. Χορός. Κοστούμια. Μάσκες. Μηχανές. Οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Αισχύλος, Σοφοκλής Ευριπίδης.
2. Κωμωδία: Αρχαία Αττική Κωμωδία. Μέση Αττική Κωμωδία, Νέα Κωμωδία. Ο Αριστοφάνης
3η Ενότητα: Το αρχιτεκτόνημα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, ο τεχνητός χώρος όπου γίνονται οι δραματικές παραστάσεις. Το θέατρο της Επιδαύρου. Τα έξι αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας: Στράτου, Οινιάδων, Καλυδώνας, Πλευρώνας, Μακύνειας, Αμφιλοχικού Άργους.
Τα θέατρα του Ρωμαϊκού κόσμου. Το Ρωμαϊκό ωδείο της Πάτρας
4η Ενότητα. Η σπουδαιότητα της προσέγγισης του μύθου της αρχαίας Τραγωδία και της Κωμωδίας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δυνατότητα που προσφέρει στο παιδί να εξοικειωθεί με το μη βολικό, το γενναίο, την ευταξία, την εμμέλεια, να γίνει για στο παιδί ευπρόσιτη η ακροποίηση του βίου του πολύπαθου, της ακραίας τραγικής και κωμικής πλευράς του ανθρώπου.
Οι προσανατολισμοί στην σπουδή παράστασης αρχαίου ελληνικού δράματος στο σχολείο είναι μια βαθύτατη αριστουργηματική παιδευτική και πολιτική πράξη.
Περίληψη υποθέσεων αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, κωμωδιών και σατυρικού δράματος. Διάκριση ανάμεσα στην περιγραφή και την αφήγηση
5η Ενότητα: Τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η Υπόθεση της Τραγωδίας. Άξονες, σημεία ενδιαφέροντος, ερωτήματα. Ο οίκος των Λαβδακιδών. Ταφικά έθιμα στον αρχαίο κόσμο. Η θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα.
6η Ενότητα: Σε ολόκληρο το αρχαιοελληνικό δράμα, επισημαίνεται η αξία του Προσώπου ως ύπαρξη η οποία φέρει την πολυπρόσωπη δυναμική της κοινωνίας. Το παράδειγμα της Τραγωδίας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή,
βάση για εφαρμογή και σπουδή στις τεχνικές του θεάτρου στην εκπαίδευση. Εξερευνώνται διαφορετικές οπτικές γωνίες εστίασης, μέσα από τα πλούσια σε ποικίλα ερεθίσματα του έργου της Αντιγόνης του Σοφοκλή, οι φοιτητές /τριες εργάζονται ατομικά και σε ομαδικό επίπεδο για να εισαγάγουν, να αυτοσχεδιάσουν και να επεξεργαστούν ιδέες με αφορμή την Αντιγόνη.
7η Ενότητα: Συνθήκη της Αντιγόνης και του κάθε ρόλου της Τραγωδίας. Η διερεύνηση των δραματικών χαρακτήρων έργου μέσα από τις τεχνικές του θεάτρου στην εκπαίδευση: Θέατρο εικόνων/ Imagetheatre ακίνητη εικόνα, εκφραστικοί πίνακες / Stillimage, θέατρο αγοράς/ Forumtheatre του Augusto Boal, Υλικά ανολοκλήρωτα/ Unfinishedmaterials. Αντικείμενα του ρόλου/ Objectsofcharacter. Ανακριτική καρέκλα/ Hot Seating. Ρόλος πάνω στον τοίχο/ Roleonthewall. Αναδρομή/ Flashback Προβολή στο μέλλον/ Flashforward. Προσωπική υπόθεση (σκιαγραφώ το προφίλ μου και συνδιαλέγομαι με τον κοντινό μου σε χαρακτήρα ρόλο). Παιχνίδια ρόλων (Ο δάσκαλος σε ρόλο, καταιγισμός ιδεών ή ιδεοθύελλα κτλ).
8η Ενότητα: Δημιουργική γραφή – Θεατρικό κείεμνο. Από τις εισαγωγικές ασκήσεις δημιουργικής γραφής “ασκήσεις μνήμης” στη θεατρική γραφή με αφορμή την Αντιγόνη. Τρόποι επινόησης κειμένου με αφορμή το μύθο της Αντιγόνης: την προϊστορία, “μεταϊστορία” του, επιμέρους θέματα που θίγονται, την ανάγκη προσαρμογής σε διαφορετικές πληθυσμιακές (ηλικία, κουλτούρα, επίπεδο γλώσσας κλπ) ομάδες. Κανόνες μυθοπλασίας. Δομή του θεατρικού κειμένου. Το κείμενο και ο μύθος. Δημιουργία ιστορίας. Μεταγραφή λογοτεχνικού κειμένου σε δραματικό και σκηνική απόδοση μη θεατρικού κειμένου.
9η Ενότητα: Ασκήσεις αναπνοής και ορθοφωνίας.
10η Ενότητα: Ρυθμική, μελωδική και κινητική αντιμετώπιση του χορού και των χορικών. Αναφορά και ανάλυση τρόπων και τεχνικών, αισθητική και δραματουργική ερμηνεία.
11η Ενότητα: Σύνθεση – Σκηνοθεσία. Από το χαρτί στη σκηνή. Αποσαφήνιση όρων και του περιεχόμενου της ερμηνείας. Subtext, το «αντίκρισμα»: πίσω από τη λέξη είναι μια άλλη λέξη. «Ακροποίηση»: πρέπει – θέλω. Διαφορά δραστηριότητας (απλή) – δράσης (σύνθετη). Δεν παίζω τα συναίσθημα αλλά υπηρετώ το στόχο. Το κατά Stanilavski. Το κατά Μπρεχτ η αποστασιοποίηση – μη ταύτιση (Verfremdungseffekt). Το κατά Grotovski, η σωματικότητα και η φαντασία στο θέατρο.
12η Ενότητα: Παιχνίδι ρόλων – κάρτες ρόλων. Τα παιχνίδια ρόλων είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού δράματος για τη διερεύνηση και λύση προβλημάτων μέσα από τη συναίνεση, την επικοινωνία και την διαπραγμάτευση.
13η Ενότητα: Θεμελίωση της ικανότητας υλοποίησης θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων μέσω της αξιοποίησης του αρχαίου ελληνικού δράματος και των τεχνικών θεάτρου στην εκπαίδευση.
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ. (2010), Δημιουργική μέθοδος θεατρικού παιχνιδιού, Έλλην, Αθήνα.
Σοφοκλή Αντιγόνη μφ Παναγιωτόπουλος Ν., εκδ. η Νέα Σκηνή
Αριστοτέλης, Ποιητική (μετάφραση Σ. Μενάρδος), Αθήνα, Εστία.
LawlerL., Ο χορός στην αρχαία Ελλάδα, Εκπολιτιστικό σωματείο ελληνικών χορών, Αθήνα.
Μουδατσάκις Τ. (1991). Η θεωρία του δράματος, Καρδαμίτσα, Αθήνα.
Kott Jan (1988) Ένα Θέατρο Ουσίας, Αθήνα.
Πεφάνης Γ. Το Θέατρο και τα Σύμβολά του, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα.
Ροντάρι Τ. Γραμματική της Φαντασίας, εκδόσεις Τεκμήριο, Αθήνα.
Barthes R., Η απόλαυση του κειμένου εκδ, Ράππα, Αθήνα.
Barthes R., Φωτεινός θάλαμος , Κέδρος, Αθήνα.
Barthes R., Η επικράτεια των σημείων μτφ Παπαϊακώβου Κ. εκδ. Κέδρος, Ράππα, Αθήνα.
Ταρκόφσκι Α. Σμιλεύοντας το χρόνο, Νεφέλη, Αθήνα.
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι
1. Θεωρητική προσέγγιση για την παιδαγωγική αξία και την εξανθρωπιστική δυνατότητα του θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος στο Δημοτικό σχολείο, την εμβάθυνση στο αρχαίο ελληνικό δράμα και κατανόηση του τρόπου διδασκαλίας του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Πρακτικό εργαστήριο στις τεχνικές του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση και άσκηση των εκφραστικών μέσων των φοιτητών/τριών με άξονα την αρχαία ελληνική Τραγωδία , κείμενο επινόησης ή άλλο ποιητικό κείμενο.
Μέθοδοι αξιολόγησης
1.Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
Να έχουν ενεργή συμμέτοχη στο μάθημα.
Να είναι συνεπείς στις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις τους τήρηση φακέλου εργασιών και ημερολόγιο μαθήματος.
Να συμμετέχουν δημιουργικά στην προετοιμασία και παρουσίαση άσκησης πεδίου: με δράση σε: ανοιχτό χώρο στην πόλη, σχολείο, αρχαίο θέατρο, ή το ρωμαϊκό ωδείο της πόλης.
2. Να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με προφορική ή γραπτή εξέταση.

3. ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση.
Στόχοι του μαθήματος
1. Κατανόηση της σπουδαιότητας του ρυθμού και του χορού τόσο για τη φυσική-σωματική όσο και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού
2. Άσκηση στο ρυθμό και ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων μέσω της ανάλυσης της δομής της κίνησης και βελτίωση της φυσικής κατάστασης των φοιτητών /τριών.
3. Εμβάθυνση σε τρόπους έκφρασης μέσω του ρυθμού, της κίνησης και του χορού.
4. Κατανόηση των ειδικών μεθοδολογικών επισημάνσεων για τη διδασκαλία του ρυθμού και του χορού στο σχολείο.
Περιεχόμενο του μαθήματος
Εισαγωγή: Αισθητική παιδεία
1η Ενότητα: Εννοιολογική χαρτογράφηση του σώματος και του χορού.
2η Ενότητα: Περί ρυθμού και χορού: ετοιμολογία, ιστορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που αφορούν, στο ρυθμό και το χορό.
3η Ενότητα: Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του χορού. Κοινωνικά συστήματα και χορός.
4η Εισαγωγή στη μουσικοκινητική αγωγή σύστημα Orff και στη ρυθμική αγωγή – σύστημα Dalcroze.
5η Ενότητα: Χορός και παράδοση. Τοπικοί και πανελλήνιοι παραδοσιακοί χοροί, ρυθμοί και τραγούδια. Από τον αρχαιοελληνικό χορό «γερανό» στο σημερινό «τσακώνικο.
Διδασκαλία των ελληνικών χορών: καλαματιανός, συρτός στα τρία, κοφτός, τσάμικος, ικαριώτικος, ζωναράδικος, ποδαράκι, τσακώνικος, Μενούσης, χασαποσέρβικος, χασάπικος
Δραστηριότητες για άντληση προσωπικής συγκίνησης από την παράδοση. Συσχετισμός στίχων δημοτικών με τους στίχους ομοειδών σύγχρονων τραγουδιών. Δραστηριότητες μουσικοκινητικής αγωγής Orff και θεατρικού παιχνιδιού για την εξοικείωση με παραδοσιακούς ρυθμούς, τραγούδια και χορούς.
6η Ενότητα: Λαϊκοί χοροί άλλων πολιτισμών. Ανάπτυξη σεβασμού προς την ιδιαιτερότητα κάθε λαού, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις μουσικές και τους χορούς.
7η Ενότητα: Ευρωπαϊκοί χοροί. Διδασκαλία των χορών tango και waltz.
8η Ενότητα: Η μέθοδος της δημιουργικής κινητικής έκφρασης του R.V. Laban. Ανάλυση της δομής της κίνησης: βάρος, χώρος, χρόνος, ροή, σώμα, ενέργεια, δυναμική και σχέση
9η Ενότητα: Δημιουργικός χορός και μεθοδολογικές επισήμανσης για τη διδασκαλία του στο δημοτικό σχολείο.
10η Ενότητα: Ενδεικτικά Σχέδια Διδασκαλίας Δημιουργικού Χορού
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ., (2010) Ο Χορός στην Εκπαίδευση, Έλλην.
Αρζιμάνογλου- Μαντζαρλή Λ., Η ρυθμική Dalcroze μέσα από τα μάτια της Λιλης, fagottobooks.
Π. Ματέυ (1986) Ρυθμική, εκδ. Γ. Νάκας, Αθήνα.
Ράφτης Α., Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού, Θέατρο Ελληνικών Χορών Δώρα Στράτου.
Λυκεσας Γ. Ελληνικοί Χοροί, εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη.
Ρουμπης Γ. Ελληνικοί Χοροί, εκδόσεις Κ. Σμπίλιας, Αθήνα.
Googh M. Γνωριμία με το χορό: οδηγός δημιουργικής διδασκαλίας για τον έντεχνο χορό, εκδόσεις Dian.
Γκαρωντυ Ρ. Ο Χορός στη Ζωή, εκδόσεις Ηριδανός, Αθήνα.
Παπαδοπουλου Β. Έντεχνος Χορός, εκδόσεις Salto, Θεσσαλονίκη.
Schott Billman F., Πρωτόγονος χορός, Καστανιώτης, Αθήνα.
Τσαφταριδης Ν. Μουσική Κίνηση Λόγος, εκδόσεις Νήσος, Αθήνα.
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι
1. Θεωρητική προσέγγιση μέσω εισηγήσεων και τη χρήση διαφανειών και power point για την τεκμηρίωση της παιδαγωγικής αξίας του ρυθμού και του χορού καθώς και κατανόηση του τρόπου διδασκαλίας του δημιουργικού, παραδοσιακού, ρυθμικής και χοροθεάτρου στο δημοτικό σχολείο.
2. Πρακτικό εργαστήριο στις τεχνικές ανάπτυξης του δημιουργικού, ευρωπαϊκού, παραδοσιακού χορού και στη ρυθμική αγωγή.
Μέθοδοι αξιολόγησης
Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
1. Να έχουν ενεργή συμμέτοχη στο μάθημα.
Να είναι συνεπείς στις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις τους: ομαδικές παρουσιάσεις χορών που ήδη διδάχθηκαν, τήρηση φακέλου εργασιών, τη συλλογή άρθρων που αφορούν τον χορό, κριτική βιβλίου με θέμα που αφορά στο χορό καθώς και τήρηση ημερολογίου του μαθήματος.
Να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία και υλοποίηση παραδοσιακού γλεντιού στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν ομαδική χορογραφία δημιουργικού χορού
2. Να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με προφορική ή γραπτή εξέταση.

4. ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ. ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ – ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση.
Στόχοι του μαθήματος
1. Κατανόηση της σπουδαιότητας του χορού (μέσα από την αναδρομή στην ιστορία του) τόσο για τη φυσική, σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου όσο και για την καλλιέργεια της αισθητικής ευαισθησίας και εκπαίδευσης στη συλλογικότητα.
2. Κατανόηση της σημασίας της Πρωτόγονης έκφρασης ως εργαλείου διευκόλυνσης της έκφρασης συναισθημάτων, αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όσο και σε δομές για: ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ομάδες ή άτομα των οποίων η υγεία και η κοινωνική τους ευεξία έχει επηρεαστεί από κοινωνικούς παράγοντες.
3. Ανάπτυξη κινητικών εκφραστικών δεξιοτήτων των φοιτητών/τριών, όχι μέσω χορευτικών τεχνικών επίδοσης, αλλά μέσω δραστηριοτήτων, παιχνιδιών, κινήτρων που αφορούν στη δομή της κίνησης για ανάπτυξη στο γνωστικό, πραγματολογικό, συγκινησιακό, δημιουργικό επίπεδο του ανθρώπου.
4. Δημιουργία συνθηκών για αξιοποίηση ιδεών, ανακάλυψη λύσεων και εμβάθυνση σε τρόπους δημιουργίας για σύνθεση και χορογραφία.
Περιεχόμενο του μαθήματος
1η Ενότητα: Σώμα και σωματικότητα. Εννοιολόγηση του σώματος σαν ολότητα.
Εισαγωγή στην εννοιολογική χαρτογράφηση: Εννοιολογικοί χάρτες ως μεθοδολογία καταγραφής των νοητικών αναπαραστάσεων με σκοπό τη διαμόρφωση διδακτικής παρέμβασης.
2η Ενότητα: Ορισμοί του χορού. Διατύπωση ορισμού μέσω διερευνητική ακροστιχίδα της έννοιας χορός (αυτόματη γραφή).
3η Ενότητα: Ιστορία του χορού . Εκπρόσωποι του χορού: Isadora Duncan, R. V. Laban, Mary Wigman, Martha Graham, DorisHumphrey, KurtJooss, Alwin Nikolais, Merci Cunningham, Jose Limon, Paxton, Maurice Bejart, Pina Baush, Sasha Waltz, WimVandekeybus, Κούλα Πράτσικα, Ραλλού Μάνου, Παπαϊωάννου Δημήτρης.
Από τη μέθοδο της δημιουργικής κινητικής έκφρασης του R.V. Laban και τον εκφραστικό χορό της Isadora Duncan στο χοροθέατρο της Pina Baush.
4η Ενότητα: Μέθοδος δημιουργική. Στο πλαίσιο που εξετάζομε τον Σύγχρονο χορό (πλαίσιο της γενικής παιδείας) το περιεχόμενό του δεν αφορά σε ασκήσεις τεχνικών επιδόσεων αλλά σε δραστηριότητες και παιχνίδια εξοικείωσης με τον σύγχρονο χορό, ευκαιρίες και επιλογές για σπουδή δομικά στην κίνηση (creative dance).
Συνδυασμοί κινήσεων. Τρόποι δημιουργίας κινητικής συνέχειας/ ροής με βάση την:
1. Αντίληψη της κίνησης ως προς τον χώρο. Σωματικά σχήματα. Κατευθύνσεις. Παράλληλη αντίθετη και συμμετρική κίνηση. Επίπεδα. Τρόποι μετακίνησης.
2. Αντίληψη της κίνησης ως προς τον χρόνο. Αργά γρήγορα, Επιτάχυνση – επιβράδυνση, Ταυτόχρονη και διαδοχική κίνηση.
3. Αντίληψη της κίνησης ως προς ροή. Προσωπικό ύφος κίνησης: εξωστρεφείς και εσωστρεφείς κινήσεις.
4. Αντίληψη της κίνησης ως προς την ενέργεια και τη δυναμική Το σώμα μαλακό, αργό και αδύναμο, ή δυνατό, πιο γρήγορο και ενεργητικό.
5η Ενότητα: Μέθοδος μίμησης προτύπου ενός συνδυασμού κινήσεων (dance combination) για τον έλεγχο του σώματος, την εφαρμογή και κατάκτηση κινήσεων: μετακινήσεις, διατάσεις, ισορροπία, στροφές, άλματα, κυλίσματα, πτώσεις, ανορθώσεις, μαζέματα, τεντώματα, συσπάσεις, χαλαρώσεις κτλ.
6η Ενότητα: Τεχνική contact improvisation. Προετοιμασία για κίνηση. Ο φόβος του αγγίγματος και τα παιχνίδια «παγοθραύστες». Ασφάλεια. Εμπιστοσύνη. Τρόποι διερεύνησης του σημείου επαφής ανά δύο ή καθένας μόνος του : άγγιγμα, ώθηση (αντίσταση – υποχώρηση –αντίθετη ώθηση) κύλισμα, γλίστρημα και χάδι, περιστροφή (touching, pushing, rolling, sliding, pivoting, with partner and without). Η άσκηση αισθήσεων: όρασης, ακοής, αφής, μυρωδιάς, γεύσης. Τεχνικές ανύψωσης και διατήρησης βάρους. Μεταβατικό έργο, κυλίσματα, πτώσεις, ορμή.
7η Ενότητα: Σώμα και αφήγηση. Αρχές παρουσίας, σύνθεσης και χορογραφίας.
8η Ενότητα: Χοροθέατρο: Ρυθμός – λόγος – κίνηση. Από τη λέξη στην κίνηση, από το δραματικό κείμενο στη χοροθεατρική ροή και από το σωματικό κείμενο στη δραματουργία.
10η Ενότητα: Happening/Performance/Επιτέλεση. Sitespecific.
Μέθοδος έργου επιτέλεσης εν προόδω:
– Καμβάς η προοπτική του θέματος (εμπνεύσεις)
– Επιτόπια παρατήρηση – χαρτογράφηση του χώρου
2. Συλλογή υλικού – εξερεύνηση παράμερων
3. Αναλυτικά η προοπτική του θέματος (από τις εμπνεύσεις στις πρακτικές ασκήσεις)
4. Οργάνωση – Όρντινο
5. Δοκιμές
6. Υλοποίηση
11η Ενότητα: Πρωτόγονη Έκφραση. Αποτελεί μέθοδο που ήδη εφαρμόζεται διεθνώς ως έγκυρη παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση. Όταν αξιοποιείται στην εκπαίδευση επιδιώκει τη γνωριμία με την αισθητική του πριμιτιβισμού η οποία είναι δυναμική και στηρίζει τη σπουδή και ανάπτυξη :του Ρυθμού της Κίνησης και της Φωνής.
12η Ενότητα: Πρωτόγονη Έκφραση.
Τυπικό σχέδιο συναντήσεων:
ΕRGO A’ προετοιμασία σώματος, φωνής και ασκήσεις ρυθμικής αναπαραγωγής.
ERGO B’ τέλεση του Τυπικού cycle de expression primitive.
ERGO C’ αποκρυπτογράφηση των συμβολισμών με σκοπό μια πρόσθετη πηγή γνώσης για τον εαυτό, μέσω της κίνησης, feedback
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ., (2010) Ο Χορός στην Εκπαίδευση, Ιων, εκδ, Έλλην, Αθήνα.
Googh M., Γνωριμία με το χορό: οδηγός δημιουργικής διδασκαλίας για τον έντεχνο χορό, εκδόσεις Dian.
Billman–Schott F., 1997. Όταν ο χορός θεραπεύε», Αθήνα, Ελληνικά γράμματα.
Billman -Schott F., 1997. Χοροθεραπεία με την πρωτόγονη έκφραση, Αθήνα, Τρόπος Ζωής.
Κουρουπη Ε., Χορός, Σώμα Κίνηση Πτυχές της Χορευτικής Τέχνης, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα.
Ρηγοπουλου Π., Το Σώμα: ικεσία και απειλή, εκδόσεις Πλέθρον, Αθήνα.
Γκαρωντυ Ρ., Ο χορός στη ζωή, εκδόσεις Ηριδανός, Αθήνα.
Αυγητιδου Α., Βαμβακιδου PerformanceV.1:Επιτελεστικές πρακτικές στην τέχνη και δράσεις insitu, εκδ. Ίων, Αθήνα.
Schechner. R., Θεωρία της Επιτέλεσης. Επιμ. Ζωγράφου Μ., Φιλίππου Φ., εκδ. Τελέθριο, Αθήνα.
Μήτρου Γιάννης ( 2020)Performance Art Ασυνείδητο, σώμα, παραστασιακή πράξη, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι
1. Θεωρητική προσέγγιση μέσω εισηγήσεων, power point και μέσω διαλόγου για την ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας με την ευρύτερη κοινωνική έννοια «αγωγή πολιτισμού στο σχολείο», κουλτούρα ενδιαφέροντος και αλληλεγγύης.
2. Πρακτικό εργαστήριο στο σύγχρονο χορό, σπουδή στην έρευνα κινητικών δομών, ροών και δημιουργία χορογραφίας /performance.
Μέθοδοι αξιολόγησης
1.Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
Να έχουν ενεργή συμμέτοχη στο μάθημα.
Να είναι συνεπείς στις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις τους: ομαδικές παρουσιάσεις της εν εξελίξει κινητικής συνέχειας/ ροής, τήρηση φακέλου με ασκήσεις, παρουσιάσεις βιβλίου σχετικού με το σώμα, το χορό, το χοροθέατρο, την performance ή sitespecific, με κριτικές σε προτεινόμενα videodance τα οποία έχουν σε ομάδες παρακολουθήσει καθώς και τήρηση ημερολογίου του μαθήματος.
Να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία και παρουσίαση της άσκησης πεδίου: Sitespecific/ παρέμβαση σε ανοιχτό χώρο στην πόλη ή στην πανεπιστημιούπολη.
2. Οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με προφορική ή γραπτή εξέταση.

5. ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση
Στόχοι του μαθήματος
1. Κατανόηση της παιδευτικής αξίας των παραστατικών τεχνών και της σπουδαιότητάς τους ως εμψυχωτικού εργαλείου διευκόλυνσης αναγνώρισης, έκφρασης συναισθημάτων, αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όσο και σε δομές για: ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άτομα ή ομάδες που βιώνουν σημαντικές αναπτυξιακές αλλαγές και στρεσογόνα γεγονότα ζωής, καθώς και άτομα των οποίων η υγεία και η κοινωνική τους ευεξία έχει επηρεαστεί από κοινωνικούς παράγοντες.
2. Γνωριμία των φοιτητών/τριών με την έννοια της εμψύχωσης, είδη, πεδίο δράσης, στόχευση. Ορισμός της κοινωνικο-πολιτισμικής εμψύχωσης, στόχοι, μέσα, μέθοδοι και τεχνικές εμψύχωσης. Ρόλος, δεξιότητες και χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κοινωνικο- πολιτισμικού εμψυχωτή.
3. Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, (ρυθμικών, κινητικών, εκφραστικών, ερμηνευτικών) και προαγωγή των ικανοτήτων διαμόρφωσης προγραμμάτων εμψύχωσης μέσω των παραστατικών τεχνών
Περιεχόμενο του μαθήματος
1η Ενότητα: Ομάδα, σχέσεις και επικοινωνία
2η Ενότητα: Εμψυχωτής
3η Ενότητα: Προσεκτική ακρόαση
4η Ενότητα: Φωνή και Ορθοφωνία
5η Ενότητα: Ενότητα: Η γλώσσα του σώματος.
6η Ενότητα: Παραστατικές τέχνες. Ρυθμική. Κατανόηση της σπουδαιότητας της ψυχοκινητικής και ρυθμικής αγωγής, της ευεργετικής επίδρασής της στις κινητικές δεξιότητες και κατ’ επέκταση στη συναισθηματική, νοητική και κοινωνική, υπόσταση και ζωή του ανθρώπου.
7η Ενότητα: Θεατρικό παιχνίδι. Role playing
8η Ενότητα: Τεχνικές Θεάτρου στην εμψύχωση. Θεατρική παράσταση: από το χαρτί στη σκηνή
9η Ενότητα: Δημιουργικός χορός [Laban]
10η Ενότητα: Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί
11η Ενότητα: Δημιουργική γραφή. Handmade book
12η Ενότητα: Performance και Performance Writing
13η Ενότητα: Χοροθεατροπαιδαγωγικό Σχέδιο
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Αρχοντάκη, Ζ., Φιλίππου Δ. (2003) 205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων. Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα.
Besnard, Ρ. (1985). Προβληματική της κοινωνικοπολιτιστικής εμψύχωσης. Στο M. Debesse & G. Mialaret, Οι παιδαγωγικές επιστήμες, Διαρκής εκπαίδευση και κοινωνικοπολιτιστική εμψύχωση,, τομ. 8, μτφρ. από τα γαλλικά (σ. 359-402). Εκδόσεις Δίπτυχο Αθήνα.
Γαλάνη Μ. (2010), Δημιουργική μέθοδος θεατρικού παιχνιδιού, Ίων εκδ. Έλλην Αθήνα.
Κοκκίδου Μ. (2014) Η εμψύχωση στη διδασκαλία – μάθηση το σχολείο της χαράς και της καρδίας. Εκδόσεις Fagotto Αθήνα.
Μπακιρτζής, Κ. Ν. (2004). Επικοινωνία και αγωγή. Εκδόσεις Gutenberg Αθήνα.
ThiesenP., 420 Παιδικά Παιχνίδια για την απόκτηση σωματικών, πνευματικών κοινωνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων. μτφ Ψαλλίδα Π., Εκδ. Ιων Αθήνα.
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι
1. Θεωρητική προσέγγιση, μέσω εισηγήσεων και χρήσης power point και άλλων οπτικοακουστικών μέσων..
2. Βιωματικές συναντήσεις και πρακτική άσκηση
Μέθοδοι αξιολόγησης
Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
1. Να έχουν ενεργή συμμέτοχη στο μάθημα. Να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν χοροθεατροπαιδαγωγικό σχέδιο και αναλυτικά σχέδια εργασίας για το σχολείο ή για μια ομάδα.
2. Οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με προφορική ή γραπτή εξέταση.

6. ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ. PERFORMANCE WRITING: BODY/WORD
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση
Στόχοι του μαθήματος
1. Συστηματική γνώση του ανθρώπινου οργανισμού και ανάπτυξη δεξιοτήτων διαμόρφωσης προγραμμάτων και σχεδίων εργασίας για τη γνωριμία των παιδιών με το ανθρώπινο σώμα, τις λειτουργίες του, τις δυνατότητές του, την κινησιολογία, την εκφραστική ικανότητά του, τη σχέση του με το χώρο και το χρόνο, μέσα από τις διαφορές μορφές της τέχνης και την performance.
2. Κατανόηση της θέσης που έχει το σώμα στις παραστατικές τέχνες: α) στην εικαστική τέχνη (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική), β) στις ερμηνευτικές τέχνες (θέατρο, επιτέλεση, χορό), γ) στον κινηματογράφο δ) στην ποίηση.Στην τέχνη της performance το σώμα είναι Αυτό μέσω του οποίου μια ιδέα, μια σύλληψη εκφράζεται, για να αποδώσει, το αισθητικό-πολιτικό μέσα από το επιτελεστικό συμβάν. Το σώμα με την ανατομία – βιολογία, το συνεπακόλουθό του ασυνείδητο, τις ικανότητες, τις επιθυμίες, την αυτοδιαχειριστικότητα, τις διαθέσεις και αναφορές του σε ακραίες καταστάσεις συγκροτεί την performance κατά την οποία το σωματικό φαινόμενο είναι η ίδια η δημιουργία. Το σώμα του εδώ και τώρα της performance είναι το κύριο μέσο και ο καταληκτικός σκοπός μιας πράξης η οποία θίγει ανθρώπινες εσωτερικές καταστάσεις, το φαντασιακό, το «προσωπικό και συλλογικό τραύμα» πολιτικά συμβάντα, τρόπους κοινωνικής συμπεριφοράς.
Περιεχόμενο του μαθήματος
Εισαγωγή: Βιωματική κινησιολογία μέσω χαλάρωσης, συνασκήσεων, partner yoga, contact improvisation και thai massage.
1η Ενότητα: Θεωρητικές προσεγγίσεις για το σώμα: Νατουραλιστική, Κοινωνικής Μορφοποίησης, Ψυχαναλυτική, Φαινομενολογική. Σώμα και σωματικότητα. Μέθοδος Project – τρόπος δημιουργικής προσέγγισης της ενότητας «Γνωρίζω το σώμα μου». Tο σώμα μέσα από τη γλυπτική τέχνη της αρχαίας Ελλάδας.
2η Ενότητα: Εννοιολογικοί χάρτες: μεθοδολογία καταγραφής των νοητικών αναπαραστάσεων για το σώμα. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τη σχέση με το σώμα: ως ανάδυση προβληματισμού για το σώμα, την εικόνα του, την αναπαράστασή του, το ρόλο του σαν εαυτός και σαν άλλος την παρουσία του στην πολιτισμική διαχρονία.
3η Ενότητα: Εισαγωγή στην Performance, καταγωγικά στοιχεία. Τελετουργία και performance. Το σώμα ως φορέας κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας. Το σώμα στην Βαλκανική παράδοση – Αναστενάρια. Performance φιλοσοφία και ψυχανάλυση.
4η Ενότητα Καλλιτεχνική performance – μια εισαγωγή στην πρακτική εφαρμογή. Performance writing. Στηρίζεται στην έννοια της επιτελεστικότητας που χαρακτηρίζει το κείμενο σε στιγμές κατασκευής του. Συγκεντρώνει την ερευνητική προσοχή στη σχέση του σώματος και της λέξης (body & word) για την παραγωγή νέου «αισθητικού κειμένου».
5η Ενότητα: Η φυσιολογική βάση του ανθρώπινου οργανισμού. Κύτταρο: Νευρικό και μυϊκό κύτταρο. Οστά και σύνδεσμοι. Σχέδια εργασίας για το Εριστικό σύστημα με εργαλεία τις παραστατικές τέχνες και το παιχνίδι.
6η Ενότητα: Μύες και τένοντες. Νευρικό σύστημα Σχέδια εργασίας για το μυϊκό και νευρικό σύστημα με εργαλεία τις παραστατικές τέχνες και το παιχνίδι.
7η Ενότητα: Η ανθρώπινη κίνηση. Ανατομική περιγραφή των κινήσεων. Η συμμετοχή της λειτουργίας των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος στην παραγωγή της ανθρώπινης κίνησης. Σωστή καθιστή και σωστή όρθια θέση του σώματος. Η φυσιολογία και μηχανική του τρεξίματος. Η φυσιολογία και μηχανική της βάδισης «the game of walking».
8η Ενότητα: Η γλώσσα του σώματος – Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Σχέδια εργασίας για την ανθρώπινη κίνηση/γλώσσα του σώματος με εργαλεία την Τέχνη και το παιχνίδι
9η Σύστημα αναπαραγωγής – Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Δημοτικό Σχολείο. Σχέδια εργασίας για το αναπαραγωγικό σύστημα/ Σεξουαλική αγωγή με εργαλεία τις παραστατικές τέχνες και το παιχνίδι.
10η Ενότητα: Πεπτικό σύστημα – Διατροφή. Παχυσαρκία, ανορεξία και ακραίες μορφές συμπεριφοράς για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Σχέδια εργασίας, τρόποι δημιουργικής προσέγγισης: «Ανθρώπινο σώμα – Barbie’s & painting woodman body».
11η Ενότητα: Ιδιαιτερότητες σώματος- Αποδοχή. H έννοια της εικόνας σώματος. Αποδοχή του σώματος μέσα από το έργο των Botero – Giacοmetti. Σχέδια για την αποδοχή του σώματος με εργαλεία τις παραστατικές τέχνες και το παιχνίδι.
12η Ενότητα: Κτήριο και Ανθρώπινο σώμα. Οι σχέσεις του χώρου με το σώμα είναι άμεσες και πρωταρχικές. Το σώμα κινείται, τοποθετείται ως παλλόμενο πεδίο στον χώρο, δημιουργώντας μαζί του ένα καινούργιο πεδίο πραγματικότητας. Η αναπνοή, ο βηματισμός και ο κτύπος της καρδιάς μας, ας δίνουν το μέτρο και τους ρυθμούς της οικειότητας με αυτόν. Τα κτήρια όπως και τα σώματά μας ανασαίνουν.
13η Ενότητα: Το σώμα στην Ελληνική ποίηση
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ. Γνώση των λειτουργιών του σώματος μέσα από την βιωματική κινησιολογία και τo Performance Writing. (Σημειώσεις), e-class Πανεπιστημίου Πατρών.
Κουριγιάμα Σ. Η εκφραστικότητα του σώματος. Εκδοχές ανατομίας και ο κόσμος των ιδεών στην ελληνική και κινεζική ιατρική, Εστία: Αθήνα.
Μήτρου Γιάννης ( 2020)Performance Art Ασυνείδητο, σώμα, παραστασιακή πράξη, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη
Ρηγοπούλου Π., Το σώμα: ικεσία και απειλή, εκδόσεις Πλέθρον, Αθήνα.
Schechner, R. (2011). Η θεωρία της επιτέλεσης. Εκδόσεις Τελέθριον
Tortora, G., Ανατομία του ανθρώπινου σώματος Εκδόσεις Έλλην
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι
1. Θεωρητική προσέγγιση, μέσω εισηγήσεων και τη χρήση διαφανειών power point και video
2. Βιωματικές ασκήσεις σε ζευγάρια των σωματικών τεχνικών partner yoga, contact improvisation και thai massage με σκοπό την κατανόηση της φυσιολογίας και μηχανικής της κίνησης.
Μέθοδοι αξιολόγησης
1.Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
Να έχουν ενεργή συμμέτοχη στο μάθημα.
Να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν ατομική εργασία/ σχέδιο στο θέμα: γνωρίζω το σώμα, μέσα από ένα έργο ή μια μορφή τέχνης της επιλογής τους ή την σύνθεση και ερμηνεία ενός performance writing.
2. Οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με προφορική ή γραπτή εξέταση.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ
Galani M. Rhythmic and Theatrical Game: Applying research in therapeutic and educational work for children with special needs – mild mental retardation. NSA, Sofia Bulgaria 2003

ΒΙΒΛΙΑ
Γαλάνη Μ.«Δημιουργική Μέθοδος Θεατρικού Παιχνιδιού» Ίων εκδόσεις Έλλην, Αθήνα, 2011

Γαλάνη Μ. «Ο Χορός στην Εκπαίδευση» Ίων εκδόσεις Έλλην, Αθήνα, 2010

Γαλάνη Μ. «Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Χορό – Κίνηση για όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης» Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθησης, ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα). Ηλεκτρονική έκδοση, 2011

Γαλάνη Μ. «Πρόγραμμα Σπουδών για την Παιδεία Χορού – Κίνησης στην προσχολική ηλικία και Δημοτικό Σχολείο» Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθηση, ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα). Ηλεκτρονική έκδοση, 2011

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
Γαλάνη Μ. (επιμέλεια) Συλλογικό «Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση: συλλογικότητα και παρηγορία» Εκδοτικός οίκος Πανεπιστημίου Πατρών. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας 2020

Γαλάνη Μ. (επιμέλεια) Συλλογικό «Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση: συλλογικότητα, σκέψη και εμπειρία» (2018) Εκδοτικός οίκος Πανεπιστημίου Πατρών. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας. 2020

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Γαλάνη Μ. Κουστένη Α. επιμέλεια «Θέατρο: Ανεβαίνοντας στη σκηνή» Fingerhut, A. Εκδότης Παρίκος και Σια ΕΕ, Αθήνα, 2013

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ
Σαπροβολάκη Εύα «Callanetics (πρόλογος Γαλάνη Μ.) Εκδόσεις Θέσις Θεσσαλονίκη 2007
Νικολάου Πλέσσα Μαρία, «Ευρωπαϊκοί χοροί: Η διδασκαλία των ευρωπαϊκών χορών στο δημοτικό σχολείο» (πρόλογος Γαλάνη Μ.) Πάτρα 2005

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΈΓΚΡΙΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ – ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ
Γαλάνη Μ. «Πρωτόγονη Έκφραση: Εκτόνωση Άγχους και Αναδόμηση της Αυτοπεποίθησης» στο Ζάραγκας, Χ. & Λίτος Ι. (επιμ) Αθλητισμός Καλλιτεχνικές, Παιδαγωγικές και Κοινωνιολογικές Διαστάσεις, εκδόσεις Πεδίο (σσ 441 -453) 2020

Galani M. «Expression Primitive: Awakening of Body Memory and Pleasure of Physical Existence in the Drama/ Kinetic Educational Context». International Scientific Conference Actor’s Physical Training in the 21st Century. New directions and trends, Movement and Art therapy in Physical Actor Training “50 years Stage Movement Department” National Academy of theatre and Film Arts, Sofia, Bulgaria 2018

Γαλάνη Μ. Μπεκιάρης Γ. «Η επίδραση του τρόπου παρακολούθησης μιας παράστασης θεάτρου σκιών στη δημιουργική έκφραση των μαθητών του δημοτικού σχολείου», Εκπαίδευση και Θέατρο, Τεύχος 10, 2008 σελ. 32 – 44

Галани М. Ваос А. Артистична дейност и преподавателска намеса. Проблеми на дидактиката в изкуствата и ролята на преподавателя, ΑΡΤΕ, София, България 2009 p. 27-32,
[Γαλάνη Μ., Βάος Α. «Καλλιτεχνική πράξη και εκπαιδευτική παρέμβαση: ερωτήματα για τη διδασκαλία της τέχνης και τον ρόλο του εκπαιδευτικού». Επιστημονικό περιοδικό ARTE 10/10/2009, p. 27 -32 (στη Βουλγάρικη Γλώσσα)

Галани М. «Методи за преподаване на традиционни танци чрез ритмика и театър за деца предучилищна възраст», спиc. спорт и наука, вр. 5 Sofia, Bulgaria 2007
[Γαλάνη Μ. «Μέθοδοι διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών, μέσω ρυθμικής και θεάτρου, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας». Περιοδικό Αθλητισμός και Επιστήμη, τεύχος 5 Σόφια Βουλγαρία 2007] (στη Βουλγαρική Γλώσσα).

Γαλάνη Μ. «Η Επίδραση του Θεατρικού Παιχνιδιού στην Ψυχοκινητική και Κοινωνική Ανάπτυξη των Νηπίων». Στην Επιστημονική Επετηρίδα «Αρέθας» του Π.Τ.Δ.Ε, Πανεπιστήμιο Πατρών, IV, 2007 (σσ 123-134)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ
Γαλάνη Μ. «Performance writing- body/word: μια πολυτροπική προσέγγιση η οποία αντιμετωπίζει τη γλώσσα ως δράση». Πρακτικά 4o Διεθνές Συνέδριο Δημιουργική Γραφή Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινα 12-15| 2019

Γαλάνη Μ. Αδαμοπούλου Α. «Πρωτόγονη Έκφραση: Εκτόνωση Άγχους και Αναδόμηση της Αυτοπεποίθησης» 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή Αθλητισμός και Τέχνη: Επιστημονικός και Καλλιτεχνικός Διάλογος. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 5-7/4|2019

Γαλάνη Μ. «Το χοροθέατρο στην σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση.DAS project και η σχέση των μαθητών με το χοροθέατρο» Συνέδριο Οι Τέχνες στο ελληνικό σχολείο: παρόν και μέλλον. Φιλοσοφική Σχολή Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 11, 12, 13/10|2018
https://www.blod.gr/speakers/galani-maria/

Karapanagioti C. Galani M. «Performing Arts in Education for Stopping Marine Debris: A summer school on Environmental Education and Performing Arts: Stop Microplastics» Performing Arts in Education for Stopping Marine Debris Sixth International Marine Debris Conference, San Diego, California, USA 12-16/3| 2018 http://internationalmarinedebrisconference.org/

Γαλάνη Μ. «Αντιγόνη: Ώθηση Διαδράσεων Δημόσιου Χαρακτήρα – Performances σε Τόπους Ιστορικής, Κοινωνικής, Πολίτικης, Πολιτιστικής, Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογικής Σημασίας». Πρακτικά 2oυ Επιστημονικού Συνεδρίου Παραστασιακές Τέχνες στην Εκπαίδευση: συλλογικότητα, σκέψη & εμπειρία 23-24/3| 2018 (σσ 74 – 81)

Καραπαναγιώτη Χ. Γαλάνη Μ. Κορδέλλα Σ. «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παραστασιακες Τεχνες: Πρωτη Προσέγγιση για τη Μείωση της Ρύπανσης από Μικροπλαστικά» Πρακτικά 2oυ Επιστημονικού Συνεδρίου Παραστασιακές Τέχνες στην Εκπαίδευση: συλλογικότητα, σκέψη & εμπειρία 23-24/3| 2018 (σσ 129 – 135)

Γαλάνη Μ. «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη Δημιουργική Γραφή σε σχέση και Αλληλεπίδραση με άλλες Μορφές Έκφρασης: Από τον χοροθεατρικό αυτοσχεδιασμό στη δημιουργική γραφή, στο βιβλίο και στην οπτικοακουστική έκφραση» Πρακτικά 3o Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 6-8/10|2017 (σσ 138-145)

Γαλάνη Μ. |DAS| «Πρόταση εισαγωγής προγράμματος χοροθεάτρου, ειδικά διαμορφωμένης μεθοδολογίας, στην υποχρεωτική εκπαίδευση για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της πρωτοβουλίας, της συνεργατικής και συναισθητικής στάσης, για την επικοινωνία και την αλληλεγγύη στην ομάδα» Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου: Παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση| συλλογικότητα και παρηγορία», Πανεπιστήμιο Πάτρας 17/5|2016 Πάτρα (σσ 12 – 22)

Αθανασοπούλου Λ. Γαλάνη Μ. «Αξιοποίηση της Τσιγγάνικης Κουλτούρας μέσα από τις Παραστατικές Τέχνες: Παρέμβαση στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών. Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου: Παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση| συλλογικότητα και παρηγορία», Πανεπιστήμιο Πάτρας 17/5|2016 (σσ 64 – 73)

Ρούβαλη, Φ. Γαλάνη Μ. «Δραστηριότητες Θεάτρου ως μέσο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ρατσιστικών Απόψεων, Στάσεων και Συμπεριφορών στο Δημοτικό Σχολείο» Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου: Παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση| συλλογικότητα και παρηγορία», Πανεπιστήμιο Πάτρας 17/5|2016 (σσ 161 – 166

Γαλάνη Μ. «Τεχνικές Θεάτρου στην Ανάπτυξη Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων Κωφών Παιδιών.» Πρακτικά του Πανελληνίου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή: Οι κωφοί στην Ελληνική Πραγματικότητα, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών, Τομέας Αγωγή Κωφών. Πάτρα, 6-9/9|2007) έκδοση σε Cd

Galani M. An attempt of applying rhythmic and theatrical games in physical education classes of 4-6 year old children 4th International Scientific Congress «Sport, Stress, Adaptation Olympic Sport and Sport for All» National Sport Academy Sofia Bulgaria 17-18/2011|

Γαλάνη Μ. Από το υπερφυσικό και θαυμαστό των αγγέλων της παράδοσης στη “μεταπράξη” του σύγχρονου χοροθεάτρου» Πρακτικά 2η Διεθνής Συνάντηση Λαϊκού Θεάτρου. Η Έννοια του Λαϊκού στη Σύγχρονη Κοινωνία του Θεάματος: Θέατρο –Κινηματογράφος- Τηλεόραση. Ζάκυνθος 21–23/11|2003

Γαλάνη Μ. «Μορφές Λαϊκού Θεάτρου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: ένα Ερέθισμα για Θεατρικό Παιχνίδι και Ανάπτυξη Θεατρικών Δεξιοτήτων». Πρακτικά 1η Διεθνής Συνάντηση Λαϊκού Θεάτρου Ζάκυνθος 27 – 29/9|2002 (σσ. 175 – 180)

Βλαχάβα Α. Γαλάνη Μ. «Πρόταση για έναν Άλλο Τρόπο Ζωής: μια Πρόταση Άξια Στοχασμού σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο- Ομάδα Κινητική Έκφραση Αυτογνωσία Επικοινωνία» Πρακτικά 5ο Διεθνούς Συνεδρίου, Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Πάτρα, «Η Εκπαίδευση στην Ενωμένη Ευρώπη» Πάτρα, |27-29/9/1991| (σσ. 385 – 396)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ
Γαλάνη Μ. «Performance writing» IFPA, International Forum of Performance Art online 17-19/9 2020

Γαλάνη Μ. Spinthourakis J. A. Flamboura K. «Approaching the Concept of Solidarity and Empathy toward Older and Elderly Persons by Middle School and University Students through Narration and Dancetheater». CiCea Prague Conference 21st Annual Children’s Identity and Citizenship European Association Conference Europe at a Crossroads: Rights, Values and Identity Karolinum, Charles University 9-11/5|2019

Γαλάνη Μ. «Creating Situation. Performance & Writing: Από την Καταστασιακή Περιπλάνηση στη Χοροθεατρική Performance και τη Γραφή» Performance: συλλογικότητα, σκέψη, εμπειρία, αφήγηση. Scoping meeting Performance Patras, Τμήμα της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 29-30/11 & 1/12|2019

Καραπαναγιώτη Χ. Γαλάνη Μ. Κορδέλλα Σ. «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παραστασιακες Τεχνες: Στοπ στα Μικροπλαστικά» Η Ζωή ως Τέχνη ή η Τέχνης της Ζωής; Η Τέχνη στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, την Εκπαίδευση και την Απασχόληση ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Αθήνα 27-18 /1|2018

Γαλάνη Μ. «Μελέτη κοινών αισθητικών χαρακτηριστικών, διεύρυνση κοινού τόπου συνέργιας των τεχνών: δημιουργικής γραφής, δημιουργικού χορού και οπτικοακουστικής γραφής στην εκπαίδευση» Ημερίδα Από τη λογοτεχνική ανάγνωση στη δημιουργική γραφή κι από ’κει στο χοροθέατρο, το βιβλίο ή την οπτικοακουστική έκφραση, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήματα Πολιτιστικών θεμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας 27 |4|2017
http://agoraargiri.blogspot.com/2017/04/blog-post_55.html

Γαλάνη Μ. «Παρουσία – Σύνθεση – Χορογραφία: οι σωματικές απαντήσεις του βάρους, του ρυθμού, της έντασης, του χώρου, για τη συλλογικότητα και τη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης» Ημερίδα Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, 15/5| 2015 https://www.artandlife.gr/patra/events/5_o_festibal_texnis_xorotheatroy_sto_sxoleio_das_project

Γαλάνη Μ. «Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Μικροπλαστικά» Ημερίδα στο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παραστατικές Τέχνες: Stop Στα Μικροπλαστικά Τμήμα Χημείας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. και Τμήμα Γεωλογία, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών 20 -22|9|2015
https://www.upatras.gr/el/node/7166

Γαλάνη Μ. «Τάσεις και ρεύματα της θεατρικής αγωγής: οι εξαιρετικά διευρυμένοι όροι «εκπαιδευτικό δράμα θέατρο στην εκπαίδευση» και «θεατρικό παιχνίδι» Ημερίδα το θέατρο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Εκπαιδευτικός χώρος Μπάρι, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Πολιτιστικών θεμάτων Πρωτοβάθμιας Αχαΐας, ΔΗΠΕΘΕ, Πάτρα 30/3|2014
& Ημερίδα: Η Διδασκαλία του Θεάτρου. Εκδοτικός οίκος Ίων, Αθήνα 28/3| 2014

Γαλάνη Μ. «Πρόγραμμα χορού και κίνησης σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας/ ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί. Παιδαγωγικοί στόχοι, περιεχόμενο και προϋποθέσεις» Ημερίδα Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ΕΣΗΕΠΗΝ Πάτρα 5 /11|2013

Γαλάνη Μ. «Ο χορός στην εκπαίδευση ως μια συνιστώσα του πολύτεχνου στο δημοτικό σχολείο» Ημερίδα: Χορός και Εκπαίδευση, Σωματείο Καθηγητών Χορού και Αντιδημαρχεία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης 30|4|2011
http://www.dancepress.gr/?i=news.el.news.962

Γαλάνη Μ. «Η περίπτωση του χοροθεάτρου, των δράσεων, των χάπενινγκ και των performances στο σχολείο» Ημερίδα «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» ΠΤΔΕ, Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Πατρών 4/4|2011

Γαλάνη Μ. «Πρωτόγονη έκφραση – χοροθεραπεία και η θέση της στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» 6η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΠΤΔΕ, ΤΕΕΑΠΗ και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πάτρα 22 & 23 /3|200
http://www.edra.gr/modules.php?name=News&file=print&op=PrintPage&sid=31711

Γαλάνη Μ. «Από τον εκφραστικό χορό της Isadora Duncan στο χοροθέατρο της Pina Bausch». Ημερίδα Πανεπιστήμιο Πατρών, 6η Πολιτιστική Εβδομάδα, 3 – 8/ 4| 2006

Γαλάνη Μ. «Μορφές Λαϊκού Θεάτρου στα Βαλκάνια: το απόκρυφο της βουλγάρικης παράδοσης και τα έθιμα των Βλάχων της Ελλάδας» (κριτής 3μελούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Θεάτρου) «IV BUF of Theatre» W.S. University, Blagoevgrad Bulgaria, 19 – 23/04|2005

Γαλάνη M. «Η σημασία του ρυθμικού- κινητικού και θεατρικού παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες», Ημερίδα για το παιδί με ειδικές ανάγκες, Σύλλογος δασκάλων και Νηπιαγωγών, Πάτρας 5/2|204

Γαλάνη Μ. «Χορός και Εκπαίδευση» Ημερίδα στο πλαίσιο της 3ης Πολιτιστικής Εβδομάδας Ο Χορός στην Εκπαίδευση» Πανεπιστήμιο Πατρών 2003
https://www.upatras.gr/en/node/4921

Γαλάνη Μ. Φωτόπουλος Γ. «Επίδραση προγράμματος συνασκήσεων με επαφή στην ανάπτυξη επιλεγμένων φυσικών ικανοτήτων, επικοινωνιακής ικανότητας και αυτοεκτίμησης σε παιδιά δημοτικού σχολείου ηλικίας 8 – 10 χρονών«. 6ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνή 22- 24 /5|1998

Galani M. «Body expression: The influence of music, speech and feeling» International Meeting Programme ICP-98- ERASMUS, International Intensive Music Programme, Manchester Metropolitan University, England (22/6 – 3/7|1998

Γαλάνη M. «Εφαρμογή της Δημιουργικής Μεθόδου Ρυθμικού και Θεατρικού Παιχνιδιού κατά το Μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Ειδικό Σχολείο» 5ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνή 16 – 18/5|1997

Galani M. «Movement and Body Expression in Theatrical Games» Διεθνής Συνάντηση ICP-95-A-5013/05 ERASMUS, «Music, Drama and Education for Children with Special Needs» Πανεπιστήμιο Πατρών 7-19/4|1997

Петров Л. Галани М. «Опит за прилагане на ритмика и драматична игра в урока по физкултура в помощно училище» Симпозиум с международно участие Висш Педагогически Институт, Благоевград 19-20/10|1998
[Πετρόφ Λ. Γαλάνη Μ. «Προσπάθεια εφαρμογής της ρυθμικής και του δραματικού παιχνιδιού στο μάθημα της φυσικής αγωγής στο ειδικό σχολείο». Συμπόσιο με Διεθνή συμμετοχή, Ανώτατο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Μπλαγκόεφγκραντ] (στη Βουλγάρικη γλώσσα )

ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Γαλάνη Μ. «Performance: η παραστασιακή τέχνη στον δημόσιο αστικό χώρο ενώνει ανθρώπους και κοινότητες» 7η Διεπιστημονική Ημερίδα Θεραπειών μέσω Τέχνης, Δρυάδες εν Πλώ, Καρδίτσα 17/5|2019

Γαλάνη Μ. «Ρυθμικό και Θεατρικό Παιχνίδι ένα Συμβάν Ευαισθητοποίησης για τα Πλαστικά Απορρίμματα» Ημερίδα Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παραστατικές Τέχνες Πανεπιστήμιο Πατρών, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Αίθουσα του Μουσείου Χαρακτικής Βάσω Κατράκη Αιτωλικό 10/11|2017

Γαλάνη Μ. «Καθοδήγηση ένα Δημιουργικό Συμβάν». Εισήγηση και εργαστήριο στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Μεντόρων για φοιτητές Πανεπιστημίου Πατρών 2 -3/2/ & 9-10/2|2013

Γαλάνη Μ. «Για την ικανότητα να επικοινωνείς και να εμπλέκεσαι. Σώμα και φωνή στην επικοινωνία». Εισήγηση και εργαστήριο στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Μεντόρων για φοιτητές Πανεπιστημίου Πατρών 2 -3/2/ & 9-10/2»2013

Γαλάνη Μ. «Από τον εκφραστικό χορό της Isadora Duncan στο χοροθέατρο της Pina Bausch» Παγκόσμια Μέρα Χορού, Κίνηση Πολιτών Ναυπακτίας Δήμου Ναυπακτίας 29/4 |2011

Γαλάνη Μ. «Παιδί και τέχνη – Τέχνη στην Εκπαίδευση» 1η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Πελοποννήσου Θέατρο, Σχολείο, Ζωή: Ανιχνεύοντας Σημεία Επαφής, Δημιουργώντας Δεσμούς» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών ΤΕΕΑΠΗ και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πάτρα, 23, 24 & 25/2|2007

Γαλάνη Μ. «Ο Χορός στην Εκπαίδευση» 3η Πολιτιστική Εβδομάδα Ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός στην Εκπαίδευση Πανεπιστήμιο Πατρών 6 – 12/ 4|2003

2021-10-24T18:07:46+03:0025 Σεπτεμβρίου 2019|